5-6 carrots
1/4 whole garlic, not peeled
1 can kidney beans
salt, pepper
optionally: other spieces, e.g. curry or chili
Peel carrots, cut in smaller pieces and bake them and garlic in 220C until they start to become brown (bake garlic much shorter, until the cloves are soft). Now use blender to puree carrots, kidney beans and garlic. Season with spices, salt and pepper, I used chili additionally.
Hummus jest świetny, ale jeśli jesteście znudzeni ciecierzycą użyjcie czegoś innego ! Na przykład pieczona marchewka i pieczony czosnek ?
5-6 marchewek
1/4 całego czosnku, nie obranego
1 puszka fasolki czerwonej
sol, pieprz
opcjonalnie: inne przyprawy, n.p. curry lub chili
Marchewki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy razem z czosnkiem w 220C dopóki zaczną brązowieć (czosnek pieczemy o wiele krócej, aż ząbki zaczną być miękkie). Za pomocą blendera robimy puree z marchewki, czosnku i fasolki. Przyprawiamy sola i pieprzem, oraz innymi przyprawami, np chili.
Naprawdę ciekawy pomysł. Z nieklasycznych hummusów robiłam tylko taki z batatów (u mnie na blogu) oraz ze szpinakiem.
ReplyDeleteTez ciekawe... musze sprobowac ;)
ReplyDelete