Saturday, July 7, 2012

Crackers in 2 ways: healthy and delicious, what else ? / Krakersy na 2 sposoby, co więcej ?



For a long time I was looking for crackers that can be eaten without guilt. Because you really cant deny that we like something to crack from time to time, either for partys, sides or just when you feel like it. So here is perfect recipee, crackers from flax and crackers from flax and cauliflower.

Crackers with flax:
1 cup ground flax (you can blend it when you have full)
salt, spieces of your choice
warm water

Crackers with flax and cauliflower
3-4 big branches of cauliflower
3/4 cup ground flax
salt, spieces of your choice
warm water

The preparation for second one is the same, except that you boil the cauliflower, blend it (don`t puree!) and add to the flax. a prostokaty
Mix all of the ingredients. Add water slowly until the consistence will be smooth and connected, but to too liquid. Spill on baking sheet and smooth the surface, so that it`s equally thick in every place. Cut with a rolling pizza knife into rectangulars. Bake in 210 for around 30 minutes.





Od dłuższego czasu szukam przepisu na krakersy które można jeść bez wyrzutów sumienia. Przecież nie można zaprzeczyć, ze lubimy coś chrupać, na imprezie lub kiedy mamy na to ochotę. Wiec to jest idealny przepis, krakersy z siemienia lnianego i z kalafiorem.

Krakers z siemienia lnianego:
1 szklanka zmielonego siemienia lnianego (można zmielić za pomocą blendera)
sol, przyprawy do wyboru
ciepła woda

Krakersy z siemienia lnianego i kalafiora:
3-4 różyczki kalafiora
3/4 szklanki zmielonego siemienia lnianego
sol, przyprawy
ciepła woda

Przygotowanie jest takie samo, w drugiej wersji dodajemy tylko ugotowanego i zmielonego kalafiora (ale nie na puree tylko na male kawałki). 
Mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy wodę aż masa przyjmie zwięzłą konsystencje, ale nie za bardzo płynną. Wylewamy na papier do pieczenia i wygładzamy powierzchnie, aby była równie gruba w każdym miejscu. Tniemy nożem do pizzy na prostokąty. Pieczemy w 210 przez ok 30 minut.

2 comments:

  1. Bardzo ciekawy pomysł, muszę wypróbować.

    ReplyDelete