Sunday, June 10, 2012

Best Easy Sushi ! / Najlepsze Najłatwiejsze Sushi !



So the time has finally come for Sushi !  I like sushi more than any other thing, I could eat it, day&night for breakfast, lunch and dinner everyday for a year ! But of course we need to be a bit more resonable, so our compromise is that we eat sushi every week ! Most of the time on Friday, but then it`s not Friday anymore, it`s a Sushi Day ! We worked out the best, easiest way to make sushi. Sushi rice has to be very sticky and I always do it one day before. You don`t need to buy a Sushi rice, it`s nothing else than simply rice for risotto. Then the ingredients for sushi: you can use whatever you want; pepper, shrimps, zucchini, omelett. Additionally we make a dip that we spread on the rice for more taste. Here is how we do it:

2 cups risotto rice
1/4glass of rice vinegar
2 spoons sugar
2 avocados
1 carrot
0,5 cucumber
150g smoked salmon in slices
6 crab sticks
1 spoon Mayo
3 spoons soya sauce
2 cm of wasabi pas from a tube
1 glass of warm water
bambus mat


Rice: the rice few times until the water is more clear. Boil the rice in 2,5-3 glasses of water. After the water boiled, cover the pot with a lid and decrease the fire to minimum. Boil around 20 minutes until the rice absorbes all the water. Stir from time to time to check if the rice on the bottom doesn`t  burn. After all the water disappears leave the pot with the lid for 1 hour. Mix vinegar with sugar and then mix with the rice making sure that everything is well connected. Leave like this until you make the sushi.
Cut the vegetables in slices. It`s most comfortable if you cut them in the lenght of nori leave. Cut the salmon in slices and crab sticks in halves (pararelly to their lenghts). Now prepare the dip, take some avocado slices and unused parts of avocado and mix with soya sauce, mayo and wasabi. Smash or mix together.
Now spread around 2 spoons of rice on nori, leaving some space on top and bottom (more on the bottom). Spread it evenly with a spoon, soaking it in water. Spread a strip of the dip on the bottom and put the slices of vegetables, crabs and salmon. Now take the bottom part of nori with rice and wrap it over vegetables and sea food, roll until the end. The free part of nori moisten with water to close the roll. Roll in a bamboo mat. Repeat until you use all the ingredients (should be 5-6 rolls) DONE ! Now cut the rolls in slices and enjoy with wasabi and soya sauce !









Nareszcie przyszedł czas na sushi ! To moje absolutnie ulubione danie, które mogłabym jeść dniem i nocą, na śniadanie, obiad i kolację ! Ale w odżywianiu dobrze jest być odrobinę rozsądnym. Więc poszliśmy na kompromis i jemy sushi (tylko!) raz w tygodniu. Najczęściej to jest piątek, lub inaczej dzień sushi ! Zrobiliśmy już tyle sushi, że opracowaliśmy szybką i łatwą metodę. Odnośnie ryżu: nie musi byc to ryż ``do sushi`` bo tak naprawdę jest to zwykly ryż do risotto, i taki najlepiej kupić. Ja ryż  przyrządzam dzień wcześniej, bo taki jest najlepszy i najlepiej się klei. Składniki możecie wybrac jakie chcecie; papryke, cukinie, krewetki lub omlet. My dodatkowo robimy dip, którym smarujemy ryż dla lepszego smaku.

2 szklanki ryżu risotto
1/4 szklanki octu ryżowego
2 łyżki cukru
2 awokado
1 marchewka
0.5 ogorka
150g wędzonego łososia w plastrach
6 paluszków krabowych
1 łyżka majonezu
3 łyżki sosu sojowego
2cm pasty wasabi z tubki
1 szklanka cieplej wody
mata bambusowa

Ryż wypłukać w cieplej wodzie kilka razy, aż woda będzie bardziej klarowna. Zagotować w 2,5-3 szklankach wody. Kiedy woda z ryżem się zagotuje, przykryć i gotować na najmniejszym ogniu aż ryż pochłonie cala wode. W międzyczasie należy sprawdzać czy ryż nie przywiera do dna garnka. Następnie odstawić na godzinie. Wymieszać ocet ryżowy z cukrem, potem mieszankę dodać do ryżu. Odstawić na jeden dzień.
Warzywa pokroić w paski, najlepiej takiej długości jak płat nori. Paluszki krabowe przeciąć wzdłuż, pokroić w paski łososia. Dip: należy wymieszać kilka pasków awokado i jego niepokrojona resztę z sosem sojowym, majonezem i wasabi.
Ryż nakładać na nori zostawiając pas z dołu i z góry (ten z dołu powinien być szerszy). Równomiernie rozprowadzić łyżką umoczoną w wodzie. Na dolnej części ryzu rozsmarować pas dipu, ułożyć łososia i resztę składników. Zawinąć wokół nich dolna część nori i zrolować do końca. Górną część nori posmarować wodą aby skleiła się z resztą i zamknęła rolke. Zawinąć sushi w mate bambusowa i rolować aby składniki się wyrównały. Na koniec pokroić w poprzek i smacznego! Podawać z wasabi i sosem sojowym.

No comments:

Post a Comment