Tuesday, June 12, 2012

Cauliflower Pizza Crust !! / Ciasto na Pizze z Kalafiora !!




Pizza made entirely of vegetables ? ENTIRELY ? Yes ! Everyone likes pizza but it`s not perfect dish, because of it`s caloric and unnutritional crust. But a cauliflower crust made with no flour IS perfect ! Recipe found here, slightly modified.

1 big cauliflower
1 egg
handful of grated cheese
150g ham
2 broccolis
Tomato concentrate
Vegetable boulion
Mozzarella light
Spieces: oregano, salt, pepper, pizza spices

The crust: separate the branches of cauliflower and mix in a blender until the pieces are more less the size of rice. Boil water with salt and add the cauliflower. Let it boil for some 6-10 minutes. Remove the water and cool down tha cauliflower. Prepare a material sheet and place the cauliflower in parties to squeeze the water out (it`s very important to remove as much as possible). Place in a bowl with egg, handful of cheese and spieces. Mix until everything is connected and place in a baking form on a baking sheet. Try to place the crust tight so there is no spaces or loose parts. Bake in 210C for around 30-40 minutes until it becomes slightly brown. Boil the broccoli until soft. For the tomato sauce: Prepare the boulion in 1/3 of a glass of water and mix with tomato concentrate (add so much to keep the consistency dense) and spieces. Spread it on the cauliflower crust. Put ¾ of your mozzarella, ham, broccoli and cover with the rest of the cheese. Bake additional 15-20 minutes in 230C. Enjoy, it`s delicious !!








Pizza zrobiona całkowicie z warzyw ? CAŁKOWICIE? Tak! Każdy lubi pizze ale nie jest ona idealnym daniem z powodu jej mało pożywnego i mało zdrowego ciasta. Natomiast ciasto zrobione wyłącznie z kalafiora, bez uzycia maki, JEST idealne ! Przepis znaleziony tutaj, nieco zmodifikowany.

1 duży kalafior
1 jajko
garść startego żółtego sera
150g szynki
2 brokuły
Koncentrat pomidorowy,
Bulion warzywny
Mozzarella light
Przyprawy: oregano, sol, pieprz, przyprawa do pizzy

Ciasto z kalafiora: Kalafiora kroimy w male różyczki i miksujemy w blenderze na wielkość ziarenek ryżu. Nastepnie gotujemy w osolonej wodzie przez około 6-10 minut. Układamy partiami na suchej ścierce i odciskamy wode (ważne aby usunąć jej jak najwięcej). Mieszamy w misce z jajkiem, garścią sera i przyprawami. Ciasto układamy ciasno na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i pieczemy w 210C przez ok 30-40 minut. W miedzy czasie gotujemy brokuły i robimy sos pomidorowy: bulion mieszamy w 1/3 szklanki wody i dodajemy koncentrat pomidorowy (tyle aby sos był gesty) oraz przyprawy. Smarujemy sosem ciasto i ukladamy  ¾ mozarelli, szynke, brokuły i posypujemy reszta sera. Pieczemy jeszcze ok 15-20 minut w 230C. Smacznego, uwaga bo się uzależnicie !

No comments:

Post a Comment

Post a Comment