Tuesday, June 12, 2012

Best Healthy Snack: Baked Brussel Sprouts ! / Najlepsza Przekąska: Pieczone Brukselki




So fascinating in taste and look ! Honestly, I think they are way underestimated. I know everyone is scared of that bitterness but it`s easy to eliminate with some sugar while boiling and while baking- well- it disappears alone ! So here`s an idea, whenever you feel like having a small bite, while watching a movie or just like that, bake brussel sprouts ! It only takes up to 20 minutes !

500g brussel sprouts
olive oil
salt, pepper

Wash the brussel sprouts. Cut in half (or in wedges if they are bigger). Put on aluminium foil with middle up and brush with some olive oil (skip that if you want them crispy). Pour some salt and pepper. Bake in 220C until they are a bit brown (around 20 minutes, depends how you like them). Turn on a good movie and enjoy !




Fascynują smakiem i wyglądem. Naprawdę uważam, ze są bardzo niedoceniane. Wszyscy boją  się tego gorzkiego smaku ale tak naprawdę łatwo się go pozbyć cukrem podczas gotowania a podczas pieczenia... właściwie nie trzeba bo sam znika ! Wiec mam dla was pomysł, kiedy chce wam się czegoś do chrupania,  w trakcie filmu czy po prostu, upieczcie sobie brukselkę ! Zajmie Wam to tylko 20 minut !

500g brukselek
oliwa z oliwek
sol, pieprz

Myjemy brukselki. Tniemy wpół (lub w ćwiartki jeśli są większe). Układamy na folii aluminiowej środkiem do góry i smarujemy oliwą (można pominąć jeśli wolimy bardziej chrupiące). Posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w 220C aż lekko zbrązowieją (około 20 minut, zależy czy lubimy przypieczone). Włączamy dobry film i smacznego !

1 comment:

  1. Tak, przyznam szczerze, że przez ten gorzki smak zawsze unikam brukselki, ale jestem ciekawa czy go wyczuję po pieczeniu w piekarniku, ciekawy przepis, na pewno wypróbuję ;)

    ReplyDelete