So fascinating in taste and look ! Honestly, I think they are way
underestimated. I know everyone is scared of that bitterness but it`s easy to
eliminate with some sugar while boiling and while baking- well- it disappears
alone ! So here`s an idea, whenever you feel like having a small bite, while
watching a movie or just like that, bake brussel sprouts ! It only takes up to
20 minutes !
500g brussel sprouts
olive oil
salt, pepper
Wash the brussel sprouts. Cut in half (or in wedges if they are
bigger). Put on aluminium foil with middle up and brush with some olive oil
(skip that if you want them crispy). Pour some salt and pepper. Bake in 220C
until they are a bit brown (around 20 minutes, depends how you like them). Turn
on a good movie and enjoy !
Fascynują smakiem i wyglądem. Naprawdę uważam, ze są bardzo
niedoceniane. Wszyscy boją się tego gorzkiego smaku ale
tak naprawdę łatwo się go pozbyć cukrem podczas
gotowania a podczas pieczenia... właściwie nie trzeba bo sam znika !
Wiec mam dla was pomysł, kiedy chce wam się czegoś do
chrupania, w trakcie filmu czy po
prostu, upieczcie sobie brukselkę ! Zajmie Wam to tylko 20
minut !
500g brukselek
oliwa z oliwek
sol, pieprz
Myjemy brukselki.
Tniemy wpół (lub
w ćwiartki jeśli są większe). Układamy na folii
aluminiowej środkiem do góry i smarujemy
oliwą (można pominąć jeśli wolimy bardziej chrupiące).
Posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w
220C aż lekko zbrązowieją (około 20 minut, zależy czy
lubimy przypieczone). Włączamy dobry
film i smacznego !
Tak, przyznam szczerze, że przez ten gorzki smak zawsze unikam brukselki, ale jestem ciekawa czy go wyczuję po pieczeniu w piekarniku, ciekawy przepis, na pewno wypróbuję ;)
ReplyDelete