Tuesday, June 12, 2012

New Healthy Pizza Idea: Flax Seed Pizza Crust ! / Nowy Zdrowy Pomysł na Pizze: Ciasto z Siemienia Lnianego !




There has already been cauliflower pizza crust and here comes another one !! And no worries I don`t seem to be running out of low-carb, low-fat, healthy pizza crusts ! I have at least 3 others in my mind... But this time it`s the flax seeds pizza crust !! Add asparagus, parma ham and garlic spread and you have the best dinner!

Flax Pizza Crust:
1,5 cup of grinded flax
0,5 cup finely grated parmesan cheese
3 eggs (2 if they are big)
salt, oregano

0,5kg green asparagus
1,5 mozarella ball
half onion
4 slices parma ham

the sauce:
250ml low fat natural joghurt
1tbs mayonaise light
5 garlic cloves
salt, pepper, dried parsley

Prepare the sauce for spreading the pizza. Mix all ingredients, add squeezed garlic and leave in the fridge for 30-60 minutes. Mix all of the ingredients for the crust and leave it for 10 minutes (add some more water if the dough is not fluid at all). Spread it on a tart form (on baking sheet) and bake for 10 minutes in 200C. Boil the asparagus for 5 minutes. Cut mozarella and onion in slices. After pre-baking the crust spread the sauce on it. Put ham, cover with mozzarella and place asparagus and onion on top. Bake for around 25 minutes in 230C. Guten Apetit !







Znacie już ciasto na pizze z kalafiora... Teraz nadchodzi kolejne !! I bez obaw, póki co, pomysly na zdrową, niskotluszczową i niskokaloryczną  pizze mnożą sie w mojej glowie ! Jak narazie 3 inne czekają na wypróbowanie i opublikowanie... Ale tym razem czas na ciasto na pizze z lnu oraz szparagi !! Dodajcie tylko szynkę parmeńska i sos czosnkowy i obiad nie może być lepszy !

Ciasto na pizze:
1,5 szklanki zmielonego lnu
0,5 szklanki drobno startego parmezanu
3 jajka (2 jeśli są duże)
sol, oregano

0,5kg zielonych szparagów
1,5 kuli mozzarelli light
0,5 cebuli
4 plastry szynki parmeńskiej

sos:
250ml niskotluszczowego jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu light
5 ząbków czosnku
sol, pieprz, suszona pietruszka

Przyrządzamy sos: Wyciskamy czosnek i mieszamy z resztą składników, odstawiamy do lodówki na 30-60 minut. Przyrządzamy ciasto na pizze: Mieszamy wszystkie skladniki i odstawiamy na 10 minut (mozna dodać trochę wody jeśli ciasto jest ``za suche``). Rozprowadzamy na formie do tart (wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy przez 10 minut. Ze szparagów odrywamy konce i gotujemy warzywa przez 5 minut. Tniemy cebule i mozzarelle na plastry. Po wyjęciu ciasta z piekarnika rozprowadzamy najpierw sos, potem układamy szynkę, na niej mozarelle a na koncu szparagi. Posypujemy cebula. Pieczemy przez kolejne 25 minut w 230C. Guten Apetit !!

No comments:

Post a Comment