There has already been cauliflower pizza crust and here comes
another one !! And no worries I don`t seem to be running out of low-carb,
low-fat, healthy pizza crusts ! I have at least 3 others in my mind... But this
time it`s the flax seeds pizza crust !! Add asparagus, parma ham and garlic
spread and you have the best dinner!
Flax Pizza Crust:
1,5 cup of grinded
flax
0,5 cup finely
grated parmesan cheese
3 eggs (2 if they
are big)
salt, oregano
0,5kg green
asparagus
1,5 mozarella ball
half onion
4 slices parma ham
the sauce:
250ml low fat
natural joghurt
1tbs mayonaise
light
5 garlic cloves
salt, pepper,
dried parsley
Prepare the sauce
for spreading the pizza. Mix all ingredients, add squeezed garlic and leave in
the fridge for 30-60 minutes. Mix all of the ingredients for the crust and
leave it for 10 minutes (add some more water if the dough is not fluid at all).
Spread it on a tart form (on baking sheet) and bake for 10 minutes in 200C.
Boil the asparagus for 5 minutes. Cut mozarella and onion in slices. After
pre-baking the crust spread the sauce on it. Put ham, cover with mozzarella and
place asparagus and onion on top. Bake for around 25 minutes in 230C. Guten
Apetit !
Znacie już ciasto na pizze z
kalafiora... Teraz nadchodzi kolejne !! I bez obaw, póki co, pomysly
na zdrową, niskotluszczową i niskokaloryczną
pizze mnożą sie w mojej glowie ! Jak narazie 3 inne czekają na wypróbowanie i
opublikowanie... Ale tym razem czas na ciasto na pizze z lnu oraz szparagi !!
Dodajcie tylko szynkę parmeńska i sos czosnkowy i obiad
nie może być lepszy !
Ciasto na pizze:
1,5 szklanki zmielonego lnu
0,5 szklanki drobno startego parmezanu
3 jajka (2 jeśli są duże)
sol, oregano
0,5kg zielonych szparagów
1,5 kuli mozzarelli light
0,5 cebuli
4 plastry szynki parmeńskiej
sos:
250ml niskotluszczowego jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu light
5 ząbków czosnku
sol, pieprz, suszona pietruszka
Przyrządzamy sos: Wyciskamy czosnek i mieszamy z
resztą składników, odstawiamy do lodówki na 30-60
minut. Przyrządzamy ciasto na pizze: Mieszamy wszystkie skladniki i
odstawiamy na 10 minut (mozna dodać trochę wody jeśli ciasto
jest ``za suche``). Rozprowadzamy na formie do tart (wyłożonej papierem do
pieczenia) i pieczemy przez 10 minut. Ze szparagów odrywamy konce i
gotujemy warzywa przez 5 minut. Tniemy cebule i mozzarelle na plastry.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika rozprowadzamy najpierw sos,
potem układamy szynkę, na niej mozarelle a na koncu szparagi.
Posypujemy cebula. Pieczemy przez kolejne 25 minut w 230C. Guten Apetit !!
No comments:
Post a Comment