Pizza made entirely of vegetables ? ENTIRELY ? Yes ! Everyone likes
pizza but it`s not perfect dish, because of it`s caloric and unnutritional
crust. But a cauliflower crust made with no flour IS perfect ! Recipe found here, slightly modified.
1 big cauliflower
1 egg
handful of grated cheese
150g ham
2 broccolis
Tomato concentrate
Vegetable boulion
Mozzarella light
Spieces: oregano, salt, pepper, pizza spices
The crust: separate the branches of cauliflower and mix in a
blender until the pieces are more less the size of rice. Boil water with salt
and add the cauliflower. Let it boil for some 6-10 minutes. Remove the water
and cool down tha cauliflower. Prepare a material sheet and place the
cauliflower in parties to squeeze the water out (it`s very important to remove
as much as possible). Place in a bowl with egg, handful of cheese and spieces.
Mix until everything is connected and place in a baking form on a baking sheet.
Try to place the crust tight so there is no spaces or loose parts. Bake in 210C
for around 30-40 minutes until it becomes slightly brown. Boil the broccoli
until soft. For the tomato sauce: Prepare the boulion in 1/3 of a glass of
water and mix with tomato concentrate (add so much to keep the consistency
dense) and spieces. Spread it on the cauliflower crust. Put ¾ of your
mozzarella, ham, broccoli and cover with the rest of the cheese. Bake
additional 15-20 minutes in 230C. Enjoy, it`s delicious !!
Pizza zrobiona całkowicie z warzyw ? CAŁKOWICIE?
Tak! Każdy lubi pizze ale nie jest ona idealnym daniem z powodu
jej mało pożywnego i mało zdrowego ciasta. Natomiast
ciasto zrobione wyłącznie z kalafiora, bez uzycia maki, JEST idealne
! Przepis znaleziony tutaj, nieco
zmodifikowany.
1 duży kalafior
1 jajko
garść startego żółtego sera
150g szynki
2 brokuły
Koncentrat pomidorowy,
Bulion warzywny
Mozzarella light
Przyprawy: oregano, sol, pieprz,
przyprawa do pizzy
Ciasto z kalafiora: Kalafiora kroimy w
male różyczki i miksujemy w blenderze
na wielkość ziarenek ryżu. Nastepnie gotujemy w osolonej wodzie
przez około 6-10 minut. Układamy partiami na suchej ścierce i
odciskamy wode (ważne aby usunąć jej jak najwięcej).
Mieszamy w misce z jajkiem, garścią sera i przyprawami.
Ciasto układamy ciasno na blasze do
pieczenia wyłożonej papierem i pieczemy w 210C przez ok 30-40 minut.
W miedzy czasie gotujemy brokuły i robimy sos pomidorowy: bulion
mieszamy w 1/3 szklanki wody i dodajemy koncentrat pomidorowy (tyle aby
sos był gesty) oraz przyprawy. Smarujemy sosem ciasto i
ukladamy ¾ mozarelli, szynke, brokuły i posypujemy reszta sera.
Pieczemy jeszcze ok 15-20 minut w 230C. Smacznego, uwaga
bo się uzależnicie !
No comments:
Post a Comment