So guys, do feel the summer ?? Time for light Gratin and loads of vegetables !!
4 Zucchini
7 mushrooms
5 potatoes
1 onion
2 garlic cloves
125g mozzarella (I always use light)
a handful of grated cheese
1/4 vegetable boulion cube
spieces: salt, pepper, powdered garlic
olive oil
tsp butter
Peel the skin of potatoes, cut them in slices and boil for 5-7
minutes. Put aside. With a mandolin, or a knife, cut few very thin slices of
Zucchini (to cover the top), grate the rest. Put on a frying pan and fry on
medium fire until all the water is evaporated (this can take up to 30min), add
the spieces. Cut onion and garlic and fry on tsp of butter. Wash the
mushrooms, separate the huts and legs. Chop the legs finely and cut the huts in
slices. Add them to onion and garlic and fry for 7 minutes. Mix the boulion in
0,3 glass of water and boil for 20 minutes until water evaporates. Add salt and
pepper. Now take a baking form and spread olive oil on it`s sides.
Firstly put a layer of potatoes, then grated zucchini, then mushrooms. Cut
mozarella in small pieces and put on the layer of mushrooms. Cover with
potatoes, and zucchini again. On top put slices of zucchini and cover with
handful of grated cheese. Bake in 210C for 20-35 minutes. Enjoy the beginning
of spring !
Czujecie już lato ? Czas na lekka zapiekankę i masę warzyw !!
4 cukinie
7 pieczarki
5 ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
125g mozzarella (ja
zawsze używam light)
garść startego żółtego sera
1/4 kostki bulionu warzywnego
przyprawy: sol, pieprz, czosnek w
proszku
oliwa z oliwek
Obieramy ziemniaki, kroimy w plastry i
gotujemy przez 5-7 minut. Za pomocą mandoliny kroimy kilkanaście cienkich pasków cukinii. Resztę ścieramy na
tarce. Następnie przekładamy na patelnie
i smażymy na średnim ogniu aż wyparuje cala woda.
Dodajemy przyprawy. Cebule i czosnek kroimy i smażymy na maśle.
Kapelusze pieczarek kroimy w paski, nóżki siekamy, przekładamy na
patelnie i smażymy przez 7 minut. Bulion rozpuszczamy w 0,3 szklanki
wody i dodajemy do pieczarek. Gotujemy aż woda wyparuje,
w międzyczasie dodajemy sol i pieprz. Formę do pieczenia
smarujemy oliwa i układamy warstwę ziemniaków, cukinii,
pieczarek. Na pieczarki kładziemy pokrojoną w
male części mozzarelle i przykrywamy ziemniakami i jeszcze raz
cukinia. Na wierzch układamy paski cukinii i
posypujemy garścią startego sera. Pieczemy w 210C
przez około 20-35 minut. Wiosna gotowa !!
No comments:
Post a Comment