Tuesday, June 12, 2012

Light Zucchini Gratin for Summer ! / Lekka Zapiekanka z Cukinii na Lato !





So guys, do feel the summer ?? Time for light Gratin and loads of vegetables !!

4 Zucchini
7 mushrooms
5 potatoes
1 onion
2 garlic cloves
125g mozzarella (I always use light)
a handful of grated cheese
1/4 vegetable boulion cube
spieces: salt, pepper, powdered garlic
olive oil
tsp butter

Peel the skin of potatoes, cut them in slices and boil for 5-7 minutes. Put aside. With a mandolin, or a knife, cut few very thin slices of Zucchini (to cover the top), grate the rest. Put on a frying pan and fry on medium fire until all the water is evaporated (this can take up to 30min), add the spieces. Cut onion and  garlic and fry on tsp of butter. Wash the mushrooms, separate the huts and legs. Chop the legs finely and cut the huts in slices. Add them to onion and garlic and fry for 7 minutes. Mix the boulion in 0,3 glass of water and boil for 20 minutes until water evaporates. Add salt and pepper. Now take a baking form and  spread olive oil on it`s sides. Firstly put a layer of potatoes, then grated zucchini, then mushrooms. Cut mozarella in small pieces and put on the layer of mushrooms. Cover with potatoes, and zucchini again. On top put slices of zucchini and cover with handful of grated cheese. Bake in 210C for 20-35 minutes. Enjoy the beginning of spring !





Czujecie już lato ? Czas na lekka zapiekankę i masę warzyw !!

4 cukinie
7 pieczarki
5 ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
125g mozzarella (ja zawsze używam light)
garść startego żółtego sera
1/4 kostki bulionu warzywnego
przyprawy: sol, pieprz, czosnek w proszku
oliwa z oliwek

Obieramy ziemniaki, kroimy w plastry i gotujemy przez 5-7 minut. Za pomocą mandoliny kroimy kilkanaście cienkich pasków cukinii. Resztę ścieramy na tarce. Następnie przekładamy na patelnie i smażymy na średnim ogniu aż wyparuje cala woda. Dodajemy przyprawy. Cebule i czosnek kroimy i smażymy na maśle. Kapelusze pieczarek kroimy w paski, nóżki siekamy, przekładamy na patelnie i smażymy  przez 7 minut. Bulion rozpuszczamy w 0,3 szklanki wody i dodajemy do pieczarek. Gotujemy aż woda wyparuje, w międzyczasie dodajemy sol i pieprz. Formę do pieczenia smarujemy oliwa i układamy warstwę ziemniaków, cukinii, pieczarek. Na pieczarki kładziemy pokrojoną w male części mozzarelle i przykrywamy ziemniakami i jeszcze raz cukinia. Na wierzch układamy paski cukinii i posypujemy garścią startego sera. Pieczemy w 210C przez około 20-35 minut. Wiosna gotowa !!

No comments:

Post a Comment