Delicious, low fat version of: tomato meatballs soup !
meatballs:
400g miced meat
1 big egg
1 medium onion
2 garlic cloves
1,5 half medium
carrots
salt, pepper,
oregano
soup:
1can cut and
peeled tomatoes
100ml tomato
concentrate
1 medium onion
2 garlic cloves
vegetable boulion
(half cube)
olive oil
salt, pepper,
oregano or spices of your choice
if you like: few
spoons of sour cream
Grate carrots,
chop onion and garlic. Mix them with meat, eggs and spices until the mass is
smooth. Form small balls, put in casserole and bake in 220C for around 20-30
minutes, until the fat melts. Place the balls, one by one, in paper towel, squeeze
slightly to get rid of the rest of the fat. Wash the casserole and place them
inside again, bake another 10-15 minutes. Prepare the soup: chop onion and
garlic and fry in a pot on few drops of olive oil. Add the tomatoes and fry 7
minutes longer. Add boiling water (around 0,7l-so that the consistence is still
quite thick) and the boulion cube. Wait until the soup boils and add
concentrate and spices. Add the sour cream in the end (firstly mix it with few
spoons of soup in another dish). You can add the meatballs directly to the soup
or serve it with a soup in a bowl. Guten Apetit !!
Pyszna, w niskotłuszczowym wykonaniu:
Pomidorowa zupa z pulpecikami !
pulpeciki:
400g chudego mięsa mielonego
1 duże jajko
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1,5 średnich marchewek
sol, pieprz, oregano
zupa:
1 puszka posiekanych i obranych pomidorów
100ml koncentratu pomidorowego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
bulion warzywny (pół kostki)
oliwa z oliwek
dodatkowo jeśli chcecie:
kilka łyżek kwaśnej śmietany
Ścieramy marchewki na tarce, siekamy cebule i czosnek. Mieszamy
z mięsem, jajkiem i przyprawami, aż wszystkie składniki połączą się w
jednolita masę. Formujemy male kulki i układamy w
naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy w 220C przez 20-30
minut aż tłuszcz się stopi. Następnie układamy pulpeciki
na ręcznikach papierowych, owijamy je w nie pojedynczo i
lekko ściskamy, tak, aby pozbyć się reszty tłuszczu.
Myjemy formę żaroodporną i układamy w niej
pulpety jeszcze raz. Tym razem zapiekamy 10-15 minut.
Przygotowujemy zupę: siekamy cebule i czosnek i podsmażamy w
garnku na paru kroplach oliwy. Dodajemy pomidory z puszki
i smażymy ok 7 minut. Następnie zalewamy woda (ok 0,7l-tyle
aby konsystencja nie była zbyt rzadka), dodajemy bulion i
zagotowujemy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Na końcu dodajemy śmietanę (mieszamy najpierw ja z paroma łyżkami zupy
w innym naczyniu aby się nie zważyła).
Pulpeciki możemy włożyć bezpośrednio do zupy
lub układać je oddzielnie na talerz dodając zupę. Smacznego !!
No comments:
Post a Comment