Tuesday, June 12, 2012

Low-Fat Version of Tomatoe Meatballs Soup ! / Niskotłuszczowa Wersja Zupy Pomidorowej z Klopsikami !




Delicious, low fat version of: tomato meatballs soup !

meatballs:
400g miced meat
1 big egg
1 medium onion
2 garlic cloves
1,5 half medium carrots
salt, pepper, oregano

soup:
1can cut and peeled tomatoes
100ml tomato concentrate
1 medium onion
2 garlic cloves
vegetable boulion (half cube)
olive oil
salt, pepper, oregano or spices of your choice
if you like: few spoons of sour cream

Grate carrots, chop onion and garlic. Mix them with meat, eggs and spices until the mass is smooth. Form small balls, put in casserole and bake in 220C for around 20-30 minutes, until the fat melts. Place the balls, one by one, in paper towel, squeeze slightly to get rid of the rest of the fat. Wash the casserole and place them inside again, bake another 10-15 minutes. Prepare the soup: chop onion and garlic and fry in a pot on few drops of olive oil. Add the tomatoes and fry 7 minutes longer. Add boiling water (around 0,7l-so that the consistence is still quite thick) and the boulion cube. Wait until the soup boils and add concentrate and spices. Add the sour cream in the end (firstly mix it with few spoons of soup in another dish). You can add the meatballs directly to the soup or serve it with a soup in a bowl. Guten Apetit !!




Pyszna, w niskotłuszczowym wykonaniu: Pomidorowa zupa z pulpecikami !

pulpeciki:
400g chudego mięsa mielonego
1 duże jajko
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1,5 średnich marchewek
sol, pieprz, oregano

zupa:
1 puszka posiekanych i obranych pomidorów
100ml koncentratu pomidorowego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
bulion warzywny (pół kostki)
oliwa z oliwek
dodatkowo jeśli chcecie: kilka łyżek kwaśnej śmietany

Ścieramy marchewki na tarce, siekamy cebule i czosnek. Mieszamy z mięsem, jajkiem i przyprawami, aż wszystkie składniki połączą się w jednolita masę. Formujemy male kulki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy w 220C przez 20-30 minut aż tłuszcz się stopi. Następnie układamy pulpeciki na ręcznikach papierowych, owijamy je w nie pojedynczo i lekko ściskamy, tak, aby pozbyć się reszty tłuszczu. Myjemy formę żaroodporną i układamy w niej pulpety jeszcze raz. Tym razem zapiekamy 10-15 minut. Przygotowujemy zupę: siekamy cebule i czosnek i podsmażamy w garnku na paru kroplach oliwy. Dodajemy pomidory z puszki i smażymy ok 7 minut. Następnie zalewamy woda (ok 0,7l-tyle aby konsystencja nie była zbyt rzadka), dodajemy bulion i zagotowujemy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Na końcu dodajemy śmietanę (mieszamy najpierw ja z paroma łyżkami zupy w innym naczyniu aby się nie zważyła). Pulpeciki możemy włożyć bezpośrednio do zupy lub układać je oddzielnie na talerz dodając zupę. Smacznego !!

No comments:

Post a Comment