Sunday, June 24, 2012

Light Artichoke-Spinach Hot Dip ! / Lekki Karczochowo-Szpinakowy Ciepły Dip !



Delicious... what else can I say !! This was the first hot dip I made, and that`s because they still seem quite different in comparison to the old fashioned ones. But since I tried it out I`m constatly asking myself why I don`t do it more often ! This one turned out to be really tasty and, in this version, healthy ! I know many versions of this dip look nothing but healthy or light but just reduce the amount of cheese and replace it with a light one ! It`s something that you guys should deffinately try, if you didn`t yet !

1 can of artichoke hearts
200g frozen spinach
2-4tbsp grated parmesan cheese
light cheese, as much as you want (I used 2-3 slices gouda light)
1big garlic clove
salt, pepper

Unfreeze the spinach. Use blender to puree the it with artichoke hearts. Place them in a bowl, add parmesan, cheese cut in slices, chopped garlic, salt and pepper and mix well. Place portions in ramequins or baking form and bake for 10-20 min in 190C.




Pyszne... nic więcej nie mogę powiedzieć ! To był pierwszy ciepły dip jaki zrobiłam, a to dlatego, ze wydają mi się one trochę dziwne w porównaniu do tych tradycyjnych. Ale odkąd go wypróbowałam, ciągle się siebie pytam, czemu nie robię go częściej ! Ten dip w mojej wersji jest nie tylko smaczny ale tez zdrowy. Czasami patrząc na niektóre przepisy wydaje mi się ze oprócz zawartości zdrowych karczochów i szpinaku, jest jak najmniej dietetyczny, ale wystarczy tylko zredukować ilość sera i zamienić go na wersje light ! Ten dip to coś, co każdy musi wypróbować, jeśli jeszcze tego nie zrobiliście !

1 puszka serc karczochów w zalewie
200g mrożonego szpinaku
2-4 łyżek startego parmezanu
ser light, ile chcecie (ja użyłam 2-3 plastry goudy light)
1 ząbek czosnku
sol, pieprz

Odmrażamy szpinak. Za pomocą blendera robimy z niego puree (ale nie zupełnie, tylko tak, aby był posiekany na w miarę male kawałki) razem z sercami karczochów. Przekładamy je do miski, dodajemy parmezan, ser pokrojony na male kawałki, wyciśnięty czosnek, sol i pieprz. Mieszamy dokładnie. Przekładamy porcje do ramekinow lub formy żaroodpornej i zapiekamy 10-20 minut w 190C.


No comments:

Post a Comment