Tuesday, June 12, 2012

Pumpkin Soup: Best For Every Season ! / Zupa z Dyni: Świetna na Każdy Sezon !




Season for pumpkins is in Autumn, not Spring. But who can help cravings ! Especially pumking cravings. Remember that slightly sweet taste of pumpkin, pumking soup, pumpkin cake, baked pumkin, fried pumpkin... Pumpkin. 

400g pumpkin
3 carrots
200ml thick sour cream
1 onion
olive oil
spieces: salt, pepper, for your choice: chili or curry in powder

Cut onion finely and fry on olive oil in a big pot. Cut pumpkin and carrots in cubes and place in the pot, stew with a bit of water for some 7 minutes.  Add water (around 2 liters, it has to cover the vegetables, depends if you like the soup thick or not). Boil for some 15-20 minutes until vegetables are soft. Add spices and mix with a mixer until the soup is smooth. Serve with a big spoon of creamy cream ! :)






Sezon na dynie jest jesienią, nie wiosną. Ale kto się może oprzeć ochocie na dynie ?! Pamiętacie ten lekko słodki smak ? Zupy z dyni, ciasta z dyni, smażonej dyni, pieczonej dyni... Dynia.

400g dyni
3 marchewki
200 ml gęstej kwaśnej śmietany
1 cebula
oliwa z oliwek
przyprawy: sol, pieprz, do wyboru: chili lub curry w proszku

Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie w dużym garnku. Dynię i marchewki tniemy w kostki i przekładamy do garnka. Dusimy z odrobiną wody ok 7 minut. Następnie wlewamy wodę (ok 2 litrów, tak aby przykryła warzywa, zależy czy lubimy zupę rzadka czy nie). Gotujemy ok 15-20 minut aż warzywa będą miękkie. Dodajemy przyprawy. Miksujemy warzywa aż zupa będzie miała jednolita konsystencje. Podajemy z łyżką gęstej śmietany !

No comments:

Post a Comment